Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladněji ale přechodně většinou bez přeháněk

Na východě odpoledne pozor na velmi silné bouřky - sledujeme on-line

Aktuality

Počasí u nás dnes ovlivní výrazná studená fronta. Již ráno může pršet nebo bouřit na severu a severozápadě Čech. Během dopoledne potom bude přibývat oblačnosti a odpoledne se začnou tvořit první přeháňky a bouřky. Tvořit se budou především ve východní polovině území, kde budou bouřky i velmi silné. Na východě Čech a zejména na Moravě a ve Slezsku je mohou doprovodit velmi silné nárazy větru o síle až 90 km/h, přívalové srážky s úhrny až 60 mm a kroupy. Přívalové srážky mohou škodit hlavně v oblastech, kde se vyskytly již v minulých dnech a půda je zde velmi nasycená. Lze potom čekat zatopení níže položených míst nebo rozvodnění menších toků. Škody způsobí také vítr, který i bez bouřek bude přechodně čerstvý s nárazy kolem 60 km/h, v bouřkách na východě ale dosáhne ojediněle až 90 km/h. Bouřky dnes budou mít na východě potenciál působit škody. V noci na zítřek ustanou a situace se postupně uklidní.

On-line

22:50
Ve Zlínském kraji na řadě míst spadlo přes 60 mm srážek. Stoupají zde hladiny řek plošně na 1. SPA, ojediněle i 2. SPA. Hasiči hlásí řadu zatopených míst, hlavně kolem Zlína. Ve druhé polovině noci už zde srážky ustanou.

21:13
Na východě Moravy se tvoří nové bouřky, ale už přináší jen vydatné srážky. Několik stanic hlásí úhrny přes 30 mm. V Břeclavi na jihu Moravy přesahují i 40 mm. Meteostanice

19:50
Bouřky dál postupují Zlínským a Moravskoslezským krajem. Hasiči vyjíždějí hlavně k popadaným stromů. V průběhu příštích hodin postupně bouřky odejdou dále do Slovenska a Polska. V noci se již situace uklidí a v novém týdnu se citelně ochladí.

18:48
Velmi silné bouřky dál postupují Moravou a Slezskem na východ. Nejsilnější jsou kolem Přerova, kde je výrazně nasycená půda a může tak docházet k zatopení níže položených míst. Z Bavorska slabší bouřky vstupují i na Šumavu.

18:18
Velké škody způsobil přívalový déšť v Ústí nad Orlicí. Spadlo zde kolem 40 mm srážek.

18:02
Nejsilnější bouřková jádra se vyskytují mezi Prostějovem a Vyškovem. Na radaru zde jsou četná bílá jádra.

17:42
Celkově u nás dnes zatím uhodilo 25 000 blesků. To je druhá nejvyšší hodnota v letošním červnu. Více to bylo jen při extrémních bouřkách v minulém týdnu v pátek (tehdy jich uhodilo až dvojnásobně více).

17:40
Bouřky se nad Moravou postupně zformovaly do dlouhé linie přes celou Moravu od severu k jihu. Jejím hlavním nebezpečím budou nyní velmi silné nárazy větru až kolem 90 km/h.

16:21
Výrazné kroupové jádro nyní zasáhlo i Velkou Bíteš a dálnici D1. Postupuje dále do oblasti severně od Brna.

16:18


16:02


15:48
Takto vypadaly kroupy v Telči. Zatím nedosahují tak extrémních rozměrů jako v minulém týdnu, ale vyskytují se také poměrně často.

15:42
Velmi silná bouřka postupuje kolem Třebíče dále na východ (ty nejsilnější jádra míří do oblasti severně od Brna, kde je půda již velmi nasycená po bouřkách z minulého týdne). Další velmi silné bouřky se vyskytují na východě Pardubického kraje. Radar

14:45
Silná bouřka je na jihu Vysočiny. Mohou ji doprovázet i kroupy přes 3 cm. Jde o pravděpodobnou supercelu. Bude postupovat dále na Moravu.

14:10
Silná bouřka postupuje poblíž hranic na jih Vysočiny. Mohou ji doprovázet i kroupy. Další silnější bouřka je u Přibyslavi. Bouřky budou dále zesilovat.

13:25
Přeháňky se začínají tvořit na jihu a východě Čech. U Pardubic je i bouřka. V příštích hodinách jich bude ve východnějších oblastech rychle přibývat.

12:07
Teploty už hlavně na východě Čech a Moravě přesahují 30 stupňů. Na západě je chladněji.

10:30
Bouřky se u nás aktuálně nikde nevyskytují. První se očekávají odpoledne na jihu Vysočiny. Odtud se budou rozšiřovat dále na východ až severovýchod. Přívalové srážky znovu mohou zasáhnou i oblasti kolem Olomouce a Hranice, kde už v polovině týdne bouřky zaplavily řadu obcí. Potom zde hrozí i opakování záplav.

9:00
Silný vítr je hlášený na Sněžce, v nárazech dosahuje až 100 km/h. Horní úsek lanovky nejezdí. Větrno je také například na Lysé hoře v Beskydech, kde jsou nárazy téměř 90 km/h. Hřebenové túry do hor jsou dnes nevhodné.

8:10
Noc na dnešek byla tropická. Na pár stanicích celou noc teplota dokonce vydržela nad 25 °C! Meteostanice

8:02
První bouřky se ráno vyskytly na severu Čech. Spadlo v nich ale jen do 5 mm srážek. Od západu se k nám nyní postupně nasouvá frontální oblačnost. Bouřky se začnou opět tvořit odpoledne, a to na východě.

8:01
Dnes pozor na velmi silné bouřky na Moravě a ve Slezsku a částečně východě Čech. Jinde by dnes měl být klid. Bouřky na východ přinesou přívalové srážky s úhrny až 60 mm, nárazy větru až 90 km/h i kroupy. Na některých místech na východě už je hodně nasycená půda a bouřky tak mohou působit škody.



Tip: Sledujte bouřky on-line